Hout blijft nu eenmaal werken. Vooral door vocht, warme en koude temperaturen. Dat zie je vooral in de naden in het verstek.
Op de houten lijst zit een laagje gips wat erg kwetsbaar is. Je hoeft er maar tegenaan te stoten of er ontstaat een wit plekje. In het ergste geval ontbreekt er een stuk.
De ontbrekende stukken worden met behulp van een mal weer bijgemaakt. De kleur wordt nagemaakt en dat kan zijn met goudverven, bladgoud, patina, zwart en alle andere kleuren die nodig zijn, zodat de oude look blijft bestaan.
Grote stukken ontbraken in deze lijst. Met een malletje zijn die stukken er weer bij gemaakt. Je maakt een mal op een stuk wat goed is. De mal is flexibel, die verwijder je van het goede gedeelte. De mal wordt gevuld en op de juiste plek geplaatst. Na drogen wordt de mal verwijderd. Eventueel nog bijwerken en dan wordt hij gekleurd. In dit geval zwart, met een beetje glans.
Bij dit ornament ontbraken een paar stukken. Er kon geen mal gemaakt worden, omdat er maar één ornament in de tafel zit. De delen die nodig zijn, zijn dan gespiegeld. De stukken zijn met de hand met een soort klei bijgemaakt. Bij het kleuren is er goudverf met een patina eroverheen gebruikt. Zo lijkt het tafeltje weer oud.
Bij deze lijst zijn de kale plekken opgevuld. Daaroverheen kwam bladzilver. Maar dat glanst teveel en de lijst bestaat eigenlijk uit verschillende kleuren streepjes. De streepjes zijn in verschillende kleuren met een penseel over het bladzilver gezet. En zo ontstaat de lijst weer in zijn originele kleur.
Bij deze lijst ontbraken een paar stukjes en de verstekken (de naden in de hoeken) waren erg breed. Deze zijn opgevuld en vervolgens bijgewerkt met bladgoud. Dat glimt alleen teveel. Met een transparante kleur wordt de juiste kleur nagemaakt. Daarna worden deze plekken nog gepatineerd, zodat de lijst weer oud lijkt.